BEHANDELMETHODEN

Er zijn meerdere behandelmethoden voor het plaatsen van implantaten, welke alle door de implantoloog beheerst worden. Het zal steeds een afweging zijn om voor de meest gunstige methode te kiezen. Daarbij speelt de esthetiek een grote rol in het zichtbare gebied. Daarentegen speelt de functionaliteit een grote rol meer achterin gelegen en is de reinigbaarheid daar van groot belang voor een goed lange termijnresultaat. Verder spelen biomechanische principes een rol, bijvoorbeeld bij mensen die veel kracht gebruiken.

Eén fase implanteren

Bij voldoende botvolume  kan het implantaat in één fase geplaatst worden. De behandeling is dan relatief eenvoudig en is minder kostbaar dan wanneer er te weinig bot beschikbaar is. Na het plaatsen van het implantaat voelt u een dopje uit het tandvlees steken.  De genezing is binnen 6 – 8 weken voldoende om met de vervolgbehandeling verder te kunnen.

Twee fase implanteren met botopbouw

Bij onvoldoende kaakbot is het opbouwen ervan noodzakelijk om te kunnen implanteren. In uitzonderlijke gevallen wordt dan een stukje eigen bot gebruikt, maar in de overgrote meerderheid is dat niet nodig. Dan kan er botopbouw gerealiseerd worden met kunstbot (steriel uit een potje) en een membraan, dat het tandvlees en mondbacteriën op afstand houdt. Uw eigen bot gaat dan tussen de kunstbotkorreltjes onder het membraan groeien. Na ca. drie maanden kunnen de implantaten in een tweede fase worden vrijgelegd met een minimaal invasieve ingreep, met slechts weinig lokale verdoving. Een maand later kan er worden afgedrukt, zodat het tandtechnisch lab de zogenaamde suprastructuur kan vervaardigen.

Minimaal invasief implanteren

Minimaal invasieve behandelingen verdienen de voorkeur, wanneer het eindresultaat beter is, want het zorgt voor beduidend minder ongemak. Dat kan soms door een dun randje kaakbot te corrigeren, zodat botopbouw vermeden kan worden. Soms kan in dezelfde zitting zowel de tand verwijderd worden, als geïmplanteerd worden. Als het implantaat voldoende stevig vast zit kan er zelfs direct een noodvoorziening op verschroefd worden, zodat een tijdelijke losse uitneembare voorziening vermeden kan worden. En een ander voordeel hiervan is een superieur esthetisch resultaat door behoud van bot en tandvlees. Het betreft hier een geavanceerde techniek welke de implantoloog u graag nader uitlegt.

Bijholte lifting (Sinus Bodem Elevatie)

Soms wordt op de panoramische röntgenfoto zichtbaar dat de afstand van mondholte tot bijholtebodem te gering is voor korte implantaten. In zulke gevallen kan de bijholtebodem gelift worden om meer botvolume te laten aangroeien. Dat kan soms van binnenuit na preparatie van de schacht voor het implantaat. Zo kan een sinuslifting middels het aanbrengen van een luikje vermeden worden. Deze laatste methode is weliswaar voorspelbaar, maar geeft namelijk nogal veel zwelling.