PREVENTIEPLAN OUDEREN 70+

 

 header_vangilslie LOGO ZN

PREVENTIEPLAN OUDEREN 70+

Ten gevolge van de vergrijzing en preventieve zorg behouden we langer onze eigen tanden en kiezen.

We beginnen op jonge leeftijd goed poetsadvies te geven, gebruik van fluoride tandpasta, fluoride applicaties bij de tandarts en veelal regelmatige nazorg bij de mondhygiëniste of preventie-assistente met als doel onze tanden en kiezen op de lange termijn te behouden en gezond te houden.

Gedurende de jaren zorgt de tandarts ervoor de tanden en kiezen duurzaam te herstellen, zodat u op latere leeftijd zo min mogelijk problemen met uw gebit ondervindt.

Ondanks al onze inspanningen beiderzijds komt er op een bepaalde leeftijd een omslagpunt, waardoor het minder goed gaat met het gebit. Veelal vanaf 65- 70 jarige leeftijd, e.a. is afhankelijk van uw algehele gezondheid, medicatie en voedingsgewoonten, kan het gebeuren dat er een verhoogd cariësrisico ( meer kans op gaatjes in het gebit) ontstaat.

Het ontstaan van deze nieuwe gaatjes vindt plaats op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals net onder het tandvlees , tussen de tanden en kiezen en onder de rand van uw kronen.

Hiertoe bieden wij extra zorg en adviezen aan ter voorkoming en/of uitstel van het verlies van tanden en kiezen:

  • het dagelijks ‘s avonds voor het slapen gaan , spoelen gedurende 1 minuut met een fluoridespoeling. bv. Elmex fluoride spoeling
  • 3-4 x per jaar een afspraak ( 30 min.) bij de preventie-assistente of mondhygiëniste voor de gebitsreiniging in combinatie met een periodieke controle bij de tandarts( 3-4 x per jaar ).
  • begeleiden en instructies aan de partner of mantelzorger met welke mondhygiëne hulpmiddelen de oudere patiënt gepoetst en begeleid kan worden, indien de oudere er zelf niet meer toe in staat is het zorgvuldig te doen. Advies is het gebruik van een elektrische tandenborstel en handzame korte ragers met een handvat bv. ragers van het merk TéPé of Interprox ( te koop bij drogist of apotheek)

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *